gratis-dognservice-forum-la

Spørsmål og svar

Still dine egne spørsmål


Ofte stilte spørsmål:

Sølvkre

<<Les innlegg

Spørsmål:

Vi har skadedyr på badet, har allerede drept en som var 2-3cm lang av disse her. hva er det og hvordan blir man kvitt disse?


2009-12-04 12:24:55

Svar:

Sølvkre
Det er Sølvkre du har problemer med.
Sølvkre er helt ufarlig, men ofte ganske irriterende. Sølvkre er fuktighetsdyr, og trives derfor særlig på/rundt bad og kjøkken. Det er ikke nødvendig vis fuktskader, men rett og slett tilgang til vann. Bor du i bygård / blokk, er det svært vanlig at Sølvkre sprer fra leil. til leil. Du kan forsøke å behandle med insektspray der de gjemmer seg. Vi driver med Sølvkre daglig, og kan også hjelpe deg. Les mer om Sølvkre. Gi beskjed.


Emneord: Sølvkre

Sølvkre på badet og rommet ved siden av?

<<Les innlegg

Spørsmål:

Vi har funnet sølvkre på badet, og i et rom ved siden av. Det er ikke dør mellom rommene. Det rommet ved siden av badet har ingen mat eller luftfuktighet, og det er teppe på gulvet. Hva er grunnen til at disse oppholder seg i dette rommet? Kan det være at fuktskader fra badet har gått gjennom veggen å at det er derfor de oppholder seg i begge rom? Finnes det noen lette metoder for å få de vekk? Takker på forhånd for svar.


2009-11-16 23:30:59

Svar:

Sølvkre på badet
Sølvkreene kan ofte leve i f.eks. veggen eller dørterskelen osv. Derfor er det vanlig at man finner Sølvkre på vegger som vender inn mot badet. Sølvkre lever generelt der det er fuktighet. Det betyr ikke at det er fuktskader, men at det er tilgang til fukt / vann. Noe de finner på kjøkken og bad. For øvrig, hvis det er svært mye Sølvkre, kan det tyde på fuktskader. Beste løsning innledningsvis, vil være å kjøpe en insektspray fra en fargehandel eller hagesenter. Spray det godt alle steder der du mistenker at de bor. Virker ikke dette, kan vi hjelpe deg. Gi oss beskjed. Les mer om Sølvkre


Emneord: Sølvkre, Sølvkre på badet

ang sølvkre

<<Les innlegg

Spørsmål:

hvor kommer de fra, er de farlige.. flyttet inn i en rekkehus leilighet i august og merket etter noen dager små fiskelignende kryp på badet. fikk vite dette het sølvkre. har nå tatt livet av en del, for det dukker stadig opp nye. jeg hater disse krypene og syns det er super ekkelt. er det noe vi kan klage på???? kan man få de vekk på noen måte, og hva koster evt noe slikt..... hilsen hysterisk


2009-10-27 14:30:32

Svar:

Sølvkre
Sølvkre er helt ufarlige. de trives der det er tilgang til fuktighet. Det er ikke nødvendig vis fuktskader. På bad og kjøkken trives Sølvkre godt, da det er gode vannkilder. Hvis du ser store mengder Sølvkre, er det jo mulig at det også kan være fuktskader. Vanskelig for meg å si. Skal du gjøre noe selv, bør du kanskje kjøpe en insektspray. Det kan hjelpe. alternativt kan vi hjelpe deg. Vi driver med bekjempelse av Sølvkre daglig. Pris er vanskelig å si, uten å vite litt mer om omfanget. Ring oss. les mer om Sølvkre


Emneord: Sølvkre

Ang Koprabille.

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hei. Jeg har funnet noen biller i leiligheten. Etter litt undersøkelse fant jeg ut at de kom fra noen grisehaler som jeg hadde liggende til hunden. Disse ble kastet og jeg kastet i samme slenge absolutt alt som var av hundemat/hundegodis som var åpnet i huset, da dette lå i nærheten av "bolet". Jeg har også gått gjennom hele leiligheten og kastet alt av åpnede tørrvarer (selv om jeg ikke har funnet noen ting i dette). Billene er små , sorte blågrønn glinsende og kan fly. Bena er orange og utifra dette har jeg funnet ut at det kan være noe som het Koprabille (også kjent som rødfotet skinkebille.) Jeg har funnet 2-14 individer hver dag som jeg dreper. Det jeg nå lurer på er : Har jeg gjort nok for å bli kvitt disse billene ?? Eventuelt , hva annet kan jeg gjøre for at de skal forsvinne ? Har prøvd å ta bilder av disse billene, men det er helt umulig. Antagelig er kameraet mitt for dårlig. På forhånd takk for svar :)


2009-10-24 20:48:27

Svar:

Koprabille
Jeg er ikke så godt kjent med Koprabille, men tar jeg ikke feil, så er de avhengige av å formere seg i matprodukter. Hvis du ikke har slikt tilgjengelig vil de jo dø ut. Larvene derimot kryper rundt og finner seg sprekker for å forpuppe seg. I det stadiet, vil du nok kunne finne en del larver og nyklekkede biller som kryper rundt. Jeg tror at du ikke kan gjøre stort mer enn det du har gjort. Kjøp deg eventuelt en insektspray, og bruk den. uten tilgang på mat, regner jeg med at det vil gå over av seg selv. Lykke til.


Emneord: Koprabille

Fyrstikk lignende larver i vasken på badet.

<<Les innlegg

Spørsmål:

Vi har kjøpt oss hus nå nylig, og fikk beskjed at badet var nettopp pusset opp. Etter noen uker så jeg en liten larve i vasken. Skyllte den ned, men når den kom oppigjen noen dager senere tok jeg livet av den å skyllte den i do. Noen dager senere var der en til.5-10mm stor med svart tupp.Nesten som en fyrstikk.Lurer på om jeg så en helt lik en på et gammelt brød jeg fant på kjøkkenet også. Hva er dette for noe, og hvordan kan jeg bli kvitt de?


2009-10-22 14:19:47

Svar:

Larver i vasken på badet
det er helt umulig for meg å gjette på hva dette kan være. Forsøk med noe klorin, salmiakk e.l. i ned i sluket på vasken. Alternativt insektspray. Det bør fungere, og ta livet av hva det nå kan være. Det eneste jeg kan gjette på er larven til noe som heter "Tørrfruktmøll". Ren gjetning, men det kan ligne litt på beskrivelsen. Les mer om Tørrfruktmøll Lykke til.


Emneord: Larver, Tørrfruktmøll

Små hvite dyr ved lister i hus.

<<Les innlegg

Spørsmål:

Jeg bor i kjellerleil. i et helt nytt hus. (ferdig okt. 2008) Når Jeg har vasket her har jeg lagt merke til små hvite dyr (kanskje 1mm lange, så vanskelig å få tatt bilde av) ved listene i huset. Lurer på hva dette er, om det er noe jeg kan gjøre med det?


2009-10-17 19:09:40

Svar:

Sannsynlig vis Støvlus. Helt ufarlig, men plagsomt. Hvis det er fuktig, så gjør noe med det. Bruk også insektspray.


Emneord:

Små kvite dyr

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hei! Har oppdaget at det har kommet sikkert tusenvis av små, 0,5-1 mm, dyr på bosspannet mitt. Bor i en kjelerleilighet med en del fukt. Inni kjøkkenskapet under vasken der spannet står, er det hull inn til vaskekjelleren som bare er uisolert betong rom med sprekker i grunnmuren. Hullet er nylig laget og er redd det er derfor desse dyrene har kommet. Har også hatt problemer med rotter som kommer opp av kloakken og inn i vaskekjelleren. Samt mye skrukketroll, stoore edderkopper og sølvkre i hele leiligheten. Bor på vestlandet om det skulle spille noen rolle. Tok et bilde av småkrypene, men de er så små at det er umulig å få noe skikkelig bilde. Det er så og si umulig å se at det er et insekt med det blotte øye. På forhånd takk for svar:)


2009-10-14 14:55:22

Svar:

Hvite dyr, Skrukketroll, Edderkopper, Sølvkre
Alt sammen er insekter som trives i fuktige kjellere. Skal du løse disse problemene, bør du først og fremst gjøre noe med fuktårsaken. Det vil si f.eks. Drenering rundt huset. hvis det er mye fukt der du bor, kan det også være sopp, mugg ol. Dette kan være helseskadelig, derfor ville jeg utredet dette nærmere. De små hvite insektene, kan jeg ikke sikkert si hva er for noe, men jeg vil gjette på at det kan være noe som heter Støvlus. De er helt ufarlige, men kan forekomme i stort antall der det er litt fuktig, og tilløp til muggdannelse. Raske tiltak, kan være å bruke insektspray. Lykke til


Emneord: Skrukketroll, Edderkopper, Sølvkre, Støvlus

Hva kan dette være?

<<Les innlegg

Spørsmål:

Jeg har en samling utstoppede dyr. For to år siden hadde jeg et lite angrep på et eller to av dyrene. Antakelig møll (pels- eller klesmøll). Føler jeg gjorde en grundig jobb med frysing, insektspray og støvsuging, i delvis kontakt med taxidermist og i ettertid skadedyrfirma. Fra sistnevnte fikk jeg også en feromondetektor for klesmøll uten noe resultat i de. I tillegg satte jeg for en drøy måned siden opp noen feller med "bananlukt" som skulle tiltrekke seg det meste som kryper. I en av disse fant jeg forleden et par små larver. Disse er ca 2 mm lange (se bilder). Den ene var på vei ut av skallet sitt, mens den andre var ute. Beklager dårlig bildekvalitet. Antakelig er jeg blitt litt paranoid, men vet dere hva dette kan være?


2009-10-07 22:34:35

Svar:

HEi
Bildet er så dårlig, at det ikke er lett å definere hva dette er. Denne larven kan ligne på larven til flere insekter: Det ligner mest på larven til noe som heter Fleskebille eller et nært beslektet insekt som heter Husklanner.Alternativt kan det være larven til Pelsbiller, eller Teppebille, også kalt for museumsbille


Emneord: Brun pelsbille, Teppebille, Museumsbille, Fleskebille, Husklanner

Museumsbille

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hei. Sendte inn en prøve til fhi på en larve og noen tomme larvehuder jeg har funnet. Fikk til svar at det var museumsbille. Er dette noe fare? Eller kan jeg bare glemme problemet og bli ferdig med dette skadedyrgreiene mine? Jeg kan vel stole på at Preben Ottersen kan det han holder på med? Takk for svar.


2009-09-23 14:25:09

Svar:

Museumsbille / Teppebille
Museumsbille heter også Teppebille. Insektet er helt ufarlig for mennesker og bygninger. Teppebille kan i værste fall gjøre noe skade på tekstiler. med mindre du har store mengder av disse billene, så tror jeg at du ikke behøver foreta deg noe som helst.  Irriterer de deg, kan du kjøpe en insektspray. Les mer om Teppebille Lykke til


Emneord: Teppebiller, museumsbiller

hva kan man gjøre for å få bort fruktfluer?

<<Les innlegg

Spørsmål:

har sett at de er på lampetter også (altså babyfluene) osv. Hvordan får jeg dem til å slutte å formere seg?..kan jo ikke drive på å vaske absolutt alt hver dag..er det noe effektive produkter?


2009-09-23 00:00:52

Svar:

Fruktfluer
Fruktfluer er egentlig et ganske omfattende problemstilling, og jeg kan ikke gå inn på alt her. For å si det enkelt, så må du finne ut hvor Fruktfluene formerer seg, og legger egg. Der bør du bruke insektspray, og deretter tette med silikon e.l.

Fruktfluer legger egg i fuktig organisk materiale. sprekker o.l. på kløkkenbenker, gulvlister, i søppelbøtta, under kjøleskap osv. alle tenkelige steder, hvor matrester kan finne veien. I tillegg, hvis de får litt fuktighet, så har de det bra. Hvis du har tatt inn frukt, og latt det ligge litt lenge i fruktkurven, så kan de fint klare å formere seg der. Lykke til.


Emneord: Fruktfluer

edderkopper i leilighet som ikke ligger under bakke nivå på sørlandet

<<Les innlegg

Spørsmål:

hva slaks gift kan jeg spraye min leilighet med får å holde edderkopper borte de er store å svarte med kraftig kropp å lange bein


2009-09-11 00:14:50

Svar:

Edderkopper
Du får kjøpt insektspray på et hvert hagesenter eller fargehandel. Alle slike insektmidler tar livet av Edderkopper. Det er viktig at du får behandlet der Edderkoppene bor og formerer seg. Finn disse stedene. Les mer om Edderkopper


Emneord: Edderkopper, Husedderkopp, Kjelleredderkopp

Edderkopper

<<Les innlegg

Spørsmål:

Jeg bor i et område som opprinnelig var myr og med mye vegitasjon. På terrassen er det fullt av etterkoppvev. Jeg kan vaske bort vevet en kveld, og nesten morgen er de tilbake igjen. Når vi går ut på terrassen ser vi ofte mange små edderkopper som piler ned mellom terrassebordene og forsvinner. Det er nok flere typer`edderkopper, for de som lager store vev foran vinduene er sikkert 1-2 cm lange mens andre er adskillig mindre. Er det noe å gjøre med dette?


2009-08-30 12:53:54

Svar:

Edderkopper
Jeg kan ikke foreslå annet enn å fjerne vegetasjon, rydde osv under terrassen. La det være så åpent som mulig. Det er tydelig gode forhold for Edderkopper der. I tillegg kan du forsøke med en insektspray. Bortsett fra dette, tror jeg ikke det er noe du kan gjøre mot dette edderkopproblemet. Les mer om å bekjempe edderkopper. Lykke til


Emneord: Edderkopper

Hva heter de små, svarte, "sløve" fluene som flyr rundt frukt på kjøkkenet?

<<Les innlegg

Spørsmål:

Har små svarte smarte fluer som svermer rundt på kjøkkenet mitt. Har hørt at noen kaller de bananfluer, men er usikker på hva de egentlig heter? Er det i såfall noen spesiell måte man kan bli kvitt dis`se på?


2009-08-28 04:20:42

Svar:

Fluer
For å svare deg på spørsmålet, ma vi vite nøyaktig hvilken flue du har problemer med. For øvrig, hvis dette er fluer, som er relatert til frukten, vil jeg anbefale å kaste all råtten frukt, og vaske bollen, kurven som det ligger i grundig. Alle sprekker hvor mat / fruktrester kan legge seg er også potensielle utklekkningssteder for fluer. F.eks. i søppelbøtta. Du kan også kjøpe deg en insektspray, og spraye på de samme stedene. En vanlig flue, som lker frukt, er Fruktfluer. Fruktfluer er for øvrig normalt  rødlig i utseendet. Les mer om fruktfluer


Emneord: Fluer, Fruktfluer

Er dette et skadedyr?

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hei har nettopp kjøpt ny leilighet i fire -mannsbolig. På vaskerommet og i trappenedgangen kommer det et par - tre slike skapninger med en ukes mellomrom. Klarer ikke å finne ut hve det er. Er det noe skadelig - ev. er det noe å gjøre for å fjerne de?


2009-08-16 19:13:43

Svar:

Stor melbille
Bildet er litt uklart, og du sier ikke noe om størrelsen på insektet. Det ser for øvrig ut som en "Stor melbille". Stor melbille, er helt ufarlig for mennesker og for boliger. Det hender at disse kommer inn hvis du her et fuglereir i huset. Sjekk etter dette. Da bør du fjerne fuglereiret, og samtidig behandle med insektspray. Vi har dessverre ikke noe mer informasjon om dette. Lykke til


Emneord: Stor melbille

Kakerlakker med unger?

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hei!

 

Jeg forsøkte å sende inn meldingen på nettsiden med spørsmål, men det ble bare en feilmelding hver gang. Sender derfor meldingen over mail istedet. Her er spørsmålet mitt:

 

'For ca 2 måneder siden oppdaget jeg den store saken jeg har sendt bilde, av inne på doen. Den var ganske rask, men fikk fanget den. Den er 7-8 mm lang. Det er den eneste store jeg har sett siden da. Men hver gang jeg er på doen (som er ganske liten) kikker jeg rundt spesielt ved listene langs veggene og ved klosettkanten ned mot gulvet. Jeg har oppdaget ca 5 stk av de små jeg også har forsøkt å ta bilde av. De er veldig veldig små, kun 1-2 mm store. Har sett at skjøtemuffa/gummiforingen som sitter mellom klosettet og ned i avløpsrøret i gulvet ser sliten og gammel ut. Kan dyrene komme fra kloakken og gjennom en sprekk i denne 'pakningen'? Bildet viser den store fra 3 vinkler og et litt dårlig bilde av den siste lille jeg har tatt. Som sagt er det bare oppdaget 1 av den store de siste 2 månedene, mens jeg har drept 5-6 stk av de små. De små er helle rikke blitt noe større, de er alle vært så små som 1-2 mm

 

Vennlig hilsen

 

Alexander


2009-08-14 10:19:15

Svar:

Kakerlakker med unger

Først, vil jeg si at insektene er avfotografert opp /ned. Jeg får ikke sett insektene fra oversiden, noe som er viktig for å artsbestemme.

 

Når det er sagt, så gjetter jeg på at det er to forskjellige arter vi snakker om her. Det store insektet, ser ut som en kakerlakk. Fortvil for øvrig ikke. Det ser ut som en ”Markkakerlakk”. Markkakerlakker er helt ufarlige. De lever i naturen rundt huset, og kan av og til komme inn i store antall. Markkakerlakker kan for øvrig ikke formere seg innendørs. Derfor er det absolutt ingenting å gjøre med Markkakerlakker.

Det andre insektet på 1-2 med mer, kan høres ut som ”Støvlus”. Støvlus lever på steder, hvor det kan være litt fuktig, og kanskje tilløp til mugg. Dette kan stemme med din beskrivelse. Uttørking er kanskje beste metode til å bekjempe Støvlus. Rundt et toalett kan uttørking være vanskelig. Da vil nok bruk av en insektspray være aktuelt. Håper det var svar på spørsmål. Les mer om Markkakerlakk

Vi har ingen ytterligere info om Støvlus.


Emneord: Kakerlakker, markkakerlakk

sakse dyr

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hei saksedyr som spiser opp blomster miljjonbels er de noe ågjøre med dette


2009-08-08 22:56:07

Svar:

Saksedyr
Jeg skjønner ikke helt spørsmålet ditt, men Saksedyr er helt ufarlig for både mennesker og for boliger. Derimot kan Saksedyr være plagsomt, når de opptrer i store antall rundt huset. Hvis Saksedyra er plagsomme, anbefaler jeg deg å gå til et hagesenter, og kjøpe et insektpulver  / maurpulver, og strå dette i sprekkene og åpningene hvor Saksedyra gjemmer seg. I tillegg kan du også fporsøke å bruke en insektspray. Les mer om Saksedyr. Lykke til.


Emneord: Saksedyr

små kryp på badet

<<Les innlegg

Spørsmål:

på vasken på badet vårt har det dukket opp masse små kryp som er like små som sjegg stumper når man har barbert seg.. Vi trodde det var sjegg etter samboeren min hadde barbert seg i går, men så fort at dette var dyr som lea på seg.. vasket og helt klorin på hele vasken, men kom jagu meg 2-3 stk tilbake nå.. Min søster sa at hun trodde disse var bak lister og slik på bad pga fuktiget.. hva skal jeg gjøre?? Vi har jo ny opp puset bad for 1,5 år siden og vifte på bade.


2009-08-08 11:35:25

Svar:

Små kryp på badet
Din søster er nok veldig klok :) Jeg tror hun har rett i dette. Sannsynlig vis er dette "Støvlus", eller et lignende insekt. Støvlus trives godt der det er litt fuktig, og kanskje tilløp til mugg. Nødvendig vis ikke så mye mugg at du kan se det med blotte øye. For øvrig er Støvlus helt ufarlig. Bare ekkelt. Forsøk å bruke en insektspray i sprekker, kriker og kroker. Insektspray får du kjøpt på et hagesenter. Det burde holde. Lykke til.


Emneord: Støvlus

Små hull i klær av bomull

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hei. Har i det siste funnet bitte små hull på klær av bomull. Ser nesten ut som det er en maske som har falt av. Funnet hull på nye klær... Er dette skadedyr eller tilfeldige feil på klærne? Fant også en død møll i klesskapet vårt da vi ryddet der her om dagen. Vi tok ut alle klærene og ristet dem og kunne ikke se noe møll da. Sprayet skapet med insektspray. Er dette nok å gjøre? I en kurv med lokk i gangen der vi oppbevarer ullsokker var det to levende møll. La ullsokkene i fryseren og sprayet kurven med innsektspray. Er dette tilfredstillende? Har jeg invasjon i hele huset eller er det vanlig å finne noen møll i ett hus? I dag fant jeg en svart bille som hopper, ca en cm, avlang og med lysegule små hår på ryggen. Hva er dette og hva gjør jeg med det? Går møll kun på ull? Er det vanlig at man finner en og annen bille i skap osv? Fant ett skall som var lysebrunt/hvitt stripete... Tusen takk for hjelpen! Tuse


2009-08-05 17:36:47

Svar:

Små hull i klær av bomull.
Her var det veldig mange spørsmål, og jeg kommer til å svare deg generelt.
Punkt 1. Møll, og da mener jeg klesmøll, går på ull. Klesmøll går ikke på bomull. Det insektet som forårsaker små rundse huller i klær, er ikke Klesmøll. Det kommer jeg tilbake til. Du sier at du også ser fysiske møll. Jeg tror ikke at det er Klesmøll du observerer. Det må være noe annet, som ikke går i tekstiler.

Den svarte billen som hopper, er ikke relevant i denne saken. Jeg vet ikke hva det er, men den kan ikke gå på klær.

Når du nevner at du fant skall, som var lysebrunt / hvitstripete, så tror jeg vi er inne på noe. Dette skallet, er ganske sikkert huden til en Pelsbillelarve. Larven utvikeler seg etter hvert til en bille. Pelsbillelarvene gnager hull på tekstiler. Hullene blir små og runde, da de gjerne gnager over fibrene. Med andre ord, så har du et problem med Pelsbiller. Sannsynlig vis en type Pelsbille, som heter Brun Pelsbille. Pelsbiller kan være komplisert å bekjempe. Spørsmålet om bekjempelse kan være relativt omfattende, og forskjellig fra tilfelle til tilfelle, avhengig av omfanget. Defor, hvis du føler at dette er et problem for deg, anbefaler jeg deg at du ringer oss, for å drøfte problemstillingen hos deg. Les også mer om Pelsbille og Brun pelsbille. Lykke til


Emneord: huller i klær, møll, klesmøll, pelsbiller, brun pelsbille

Vepsebol i et tre

<<Les innlegg

Spørsmål:

Hvordan fjerner jeg et vapsebol som har tilholdsted i et tre? Se vedlagt bilde. Det er ca 2 meter mellom åpningene. Jeg har ei lita datter som krabber rundt i gresset. Treet er rett i utkanten av gressplenen og derfor vil jeg ha det fjernet så fort som mulig.


2009-07-30 21:16:57

Svar:

Vepsebol i et tre
Hvis vepsebolet sitter i et tre, må treet være hult innvendig. Veps og vepsebol bekjempes best med insektspray som sprayes direkte på vepsebolet. I ditt tilfelle, bør det holde at du sprayer direkte inn i hullene. Les mer om veps. Lykke til


Emneord: Vepsebol, veps, bekjempe veps

jordveps?

<<Les innlegg

Spørsmål:

hei, rett utenfor inngangsdøra vår har vi en platting også ligger det singel utenfor der. rundt den singelen og ned i alle små steinene flyr det jordveps rundt dagen lang. jeg har også en hund og 2 katter så jeg vet ikke om jeg kan spraye radar på singelen. for dette er vel ikke bra for hus dyr å få i seg. de virker ikke særlig agresive men ikke noe koselig å ha rundt seg hvis man spiser ute eller slapper av. hunden min er heller ikke særlig begeistret over disse. noe råd om hvordan jeg kan bli kvitt disse? jeg har desverre ikke bilde da jeg ikke tørr å gå så nærme ;)


2009-07-25 10:35:12

Svar:

Jordveps
Jeg vet ikke om dette egentlig er Jordveps. Uansett, så spiller det ikke så mye rolle. Det du selv får gjort med dette, er å bruke en insektspray ned i bolet der "jordvepsen" bor. Les mer om veps


Emneord: Jordveps, veps, veps i veggen, problemer med veps, bekjempe veps
proff-bekj